Σας καλωσορίζουμε στο blog του Σχολείου μας.

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Ο κύβος του Ρούμπικ

Ο Κύβος του Ρούμπικ είναι τρισδιάστατο μηχανικό παζλ. Επινοήθηκε το 1974 από τον Ούγγρο γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής Έρνο Ρούμπικ. 

Ο Έρνο Ρούμπικ (Ernő Rubik) είναι Ούγγρος καθηγητής αρχιτεκτονικής, γλύπτης και εφευρέτης. Είναι κυρίως γνωστός γιατί εφηύρε διάφορα μηχανικά παζλ, όπως τον Κύβο του Ρούμπικ.
Γεννήθηκε στη Βουδαπέστη στις 13 Ιουλίου του 1944. Ο πατέρας του ήταν μηχανικός σε αεροπλάνα και η μητέρα του ποιήτρια. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης Műszaki Egyetem από όπου αποφοίτησε το 1967 και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και στη γλυπτική. Από το 1971 μέχρι το 1975 δούλεψε ως αρχιτέκτονας και στη συνέχεια έγινε καθηγητής στο Κολέγιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βουδαπέστης Iparművészeti Főiskola.
Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 άρχισε να εκδίδει μια εφημερίδα για "game and puzzle", την ...És játék ("...and games"), ίδρυσε το Rubik Stúdió όπου σχεδίαζε έπιπλα και παιχνίδια και το 1987 έγινε τακτικός καθηγητής. Το 1990 έγινε πρόεδρος της Ουγγρικής Ακαδημίας Μηχανικών (Hungarian Engineering Academy)(Magyar Mérnöki Akadémia) και ίδρυσε το Διεθνές Ίδρυμα Ρούμπικ (International Rubik Foundation) για την υποστήριξη ταλαντούχων νέων μηχανικών και βιομηχανικούς σχεδιαστές. Επίσης είναι μέλος της USA Science and Engineering Festival's Advisory Board. Σύμφωνα με όσους τον γνωρίζουν πρόκειται για πολύ εσωστρεφή άνθρωπο που δύσκολα τον προσεγγίζει κανείς.

Έως τον Ιανουάριο του 2009, 350 εκατομμύρια κύβοι έχουν πουληθεί παγκοσμίως κάνοντας τον το καλύτερο παιχνίδι παζλ σε πωλήσεις παγκοσμίως. Ευρέως θεωρείται το καλύτερο σε πωλήσεις παιχνίδι στον κόσμο.

Σε έναν κλασσικό κύβο του Ρούμπικ κάθε μία από τις έξι έδρες καλύπτεται από εννιά αυτοκόλλητα με έξι χρώματα (παραδοσιακά λευκό, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε και πορτοκαλί). Ένας μηχανισμός περιστροφής επιτρέπει σε κάθε έδρα να περιστρέφεται ανεξάρτητα από τις άλλες, με αποτέλεσμα να συγχέονται τα χρώματα. Για να λυθεί το παζλ, πρέπει κάθε έδρα του κύβου να αποτελείται αποκλειστικά από αυτοκόλλητα του ίδιου χρώματος. Διάφορα άλλα παζλ έχουν παραχθεί με διαφορετικό αριθμό αυτοκόλλητων, όχι όλα από τον Ρούμπικ. Η αρχική 3×3×3 εκδοχή του κύβου γιόρτασε την τριακοστή επέτειο της το 2010. 

Αναρτήθηκε το βίντεο στο you tube τον Απρίλη του 2014, αλλά το γεγονός είναι ότι ένα παιδάκι 2 ετών λύνει τον κύβο του Ρούμπικ μόλις σε 70 δευτερόλεπτα!



Αν ο κύβος του Ρούμπικ είναι μία φορά σπαζοκεφαλιά, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα τι αποτελεί η 17Χ17Χ17 έκδοσή του. Ο RedKB, όπως είναι γνωστός στο YouTube ο Κένεθ Μπράντον, αποφάσισε να βάλει στον εαυτό του τη συγκεκριμένη πρόκληση. Συνολικά, του πήρε 7,5 ώρες για να τα καταφέρει, δουλεύοντας κατά διαστήματα για πέντε ημέρες.

Ο Μπράντον ξεκίνησε λύνοντας το κέντρο κάθε χρώματος και στη συνέχεια προχώρησε προς το εξωτερικό, κάτι που αποδείχθηκε πιο εύκολο, τουλάχιστον για τον ίδιο. Και αυτό το βίντεο αναρτήθηκε το 2014


                                                                                                    Πηγές: https://el.wikipedia.org/
                                                                                                      www.youtube.com
                                                                                                       http://astrosnews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα, χωρίς να προσβάλλετε.