Σας καλωσορίζουμε στο blog του Σχολείου μας.

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

Τα μεγαλύτερα δέντρα στον κόσμο σε όγκο, ύψος και ηλικία


Οι γιγαντιαίες σεκόγιες είναι τα μεγαλύτερα σε όγκο δέντρα του πλανήτη. Σχηματίζουν ψηλή, στενή κωνική κόμη. Τα κατώτερα κλαδιά τους πεθαίνουν σχετικά εύκολα λόγω σκίασης, αλλά δέντρα ηλικίας μικρότερης των 100 ετών διατηρούν τα περισσότερα από τα νεκρά κλαδιά τους. Οι κορμοί των ενήλικων δέντρων στο φυσικό τους περιβάλλον συνήθως δεν έχουν κλαδιά μέχρις ύψους 30-45 μέτρων. Στο φυσικό τους περιβάλλον οι σεκόγιες σχηματίζουν ένα εκτεταμένο, ρηχό ριζικό σύστημα, που εκτείνεται σε απόσταση μέχρι και άνω των 30 μ. μακριά από τον κορμό, σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη, αλλά σπάνια ξεπερνά το 1 μ. σε βάθος. Παρ' όλα αυτά, τα δέντρα, δεδομένου του μεγάλου ύψους και της τεράστιας μάζας τους, είναι αξιοσημείωτα σταθερά απέναντι στον αέρα. Σπάνια οι σεκόγιες ξεριζώνονται από καταιγίδα όσο βρίσκονται εν ζωή· συχνότερα πεθαίνουν από μυκητιακές ασθένειες. Νεαρά δέντρα, που δεν έχουν ακόμη την προστασία του χοντρού φλοιού, διατρέχουν κίνδυνο από πυρκαγιές. Τα 10 μεγαλύτερα σε όγκο δέντρα άτομα του είδους Sequoiadendron giganteum (γιγαντιαία Σεκόια) βρίσκονται στις ΗΠΑ και φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα:
ΟΓΚΟΣ
Όνομα
(ελληνικά)
Όνομα
(διεθνώς)
ΤοποθεσίαΌγκος
(σε κυβικά μέτρα)
Περίμετρος
(σε μέτρα)
Ύψος
(σε μέτρα)
Στρατηγός ΣέρμανGeneral ShermanGiant Forest (Καλιφόρνια) 148931,27 83,79
Στρατηγός ΓκραντGeneral GrantGrant Grove (Καλιφόρνια) 1319,8 32,77 81,72
ΠρόεδροςPresidentGiant Forest  (Καλιφόρνια)1278,4 28,35 73,43
ΛίνκολνLincolnGiant Forest  (Καλιφόρνια)1259,3 29,96 77,97
ΣταγκStaggAlder Creek (Πόρτλαντ)1205,0 33,22 74,07
ΜπουλBooleConverse Basin (Καλιφόρνια)1202,7 34,44 81,93
ΓέννεσιςGenesisMountain Home (Αϊντάχο)1186,4 26,00 77,11
ΦράνκλινFranklinGiant Forest  (Καλιφόρνια)1168,9 28,90 68,21
Βασιλιάς ΑρθούροςKing ArthurGarfield Grove  (Καλιφόρνια)1151,2 31,76 82,39
ΜονρόεMonroeGiant Forest  (Καλιφόρνια)1135,6 27,8 75,5


Το μεγαλύτερο σε όγκο δέντρο του κόσμου και το πιο γνωστό, αν και υπάρχουν δέντρα πιο ψηλά από αυτό, είναι ο … General Sherman.  Το δέντρο πήρε το όνομα του από τον στρατηγό του αμερικανικού εμφυλίου, Γουίλιαμ Σέρμαν. Είναι μία σεκόγια. Βρίσκεται στις ΗΠΑ, στο Εθνικό Πάρκο της Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια. Το 2002, ο όγκος του κορμού του μετρήθηκε περίπου στα 1.487 κυβικά μέτρα Έχει ύψος 83,80 μέτρα και διάμετρο που φτάνει τα 7,70 μέτρα! Η ηλικία του κυμαίνεται ανάμεσα στα 2.300–2.700 χρόνια!

Το τρίτο σε όγκο στον κόσμο γιγαντιαίο δέντρο sequoia που βρίσκεται κι αυτό στο Εθνικό Πάρκο της Σιέρα Νεβάδα είναι 3.200 ετών, έχει 2 δισεκατομμύρια φύλλα και υψώνεται στα 74 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους. Για να φωτογραφηθεί ολόκληρο, μια ειδική ομάδα από το National Geographic τράβηξε και στη συνέχεια συνέθεσε 126 διαφορετικές φωτογραφίες, προκειμένου να απαθανατιστεί… σε όλο του το μεγαλείο! Το δέντρο που ακούει στο όνομα «President» μπορεί να μην είναι το υψηλότερο δέντρο του κόσμου -τα πρωτεία κατέχει ένα καλιφορνέζικο ερυθρόδεντρο (redwood) το ύψος του οποίου φτάνει τα 116 μέτρα- ωστόσο είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα και γηραιότερα που υπάρχουν.

ΥΨΟΣ

Με το όνομα Υπερίων (Ο Τιτάνας Υπερίων στη μυθολογία ήταν εκείνος που γέννησε με την σύζυγό του Θεία τον Ήλιο, την Σελήνη και την Ηώ) είναι γνωστό το ψηλότερο εν ζωή δένδρο της Γης. Πρόκειται για μια σεκόγια του είδους της Σεκόγια της αειθαλούς (Sequoia sempervirens) που βρίσκεται στην Βόρεια Καλιφόρνια, στην περιοχή των εθνικών πάρκων Redwood National and State Parks (RNSP). Το ύψος του δένδρου φτάνει τα 115,61 μέτρα και έχει δύο φορές το μέγεθος του Αγάλματος της Ελευθερίας χωρίς τη βάση.

Το δένδρο ανακαλύφθηκε στις 25 Αυγούστου του 2006 από τους φυσιοδίφες Κρις Άτκινς (Chris Atkins) και Μάικλ Τέιλορ (Michael Taylor), σε μια απομακρυσμένη περιοχή των πάρκων. Ο δεύτερος είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε επίσης το δεύτερο και τρίτο ψηλότερο εν ζωή δένδρο του κόσμου, τα δένδρα Ήλιος (114,09 μέτρα) και Ίκαρος (113,14 μέτρα). Η ακριβής θέση του δένδρου Υπερίων δεν έχει γίνει γνωστή, υπό τον φόβο μιας διαταραχής που θα προκαλούσε στο οικοσύστημα η αύξηση της ανθρώπινης παρουσίας.  Το 4ο ψηλότερο δέντρο είναι  ο Δαίδαλος (110,76 μέτρα)…Υπερίων
Το ύψος του δένδρου εκτιμήθηκε αρχικά στα 115,55 μέτρα από τον Στίβεν Σίλετ (Stephen Sillett), ερευνητή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Χούμπολτ στην Καλιφόρνια. Εκτιμάται πως ο συνολικός όγκος ξύλου του δένδρου φτάνει τα 530 κυβικά μέτρα ενώ η ηλικία του είναι μεταξύ 700 με 800 χρονών. Έρευνες έδειξαν πως το δένδρο θα μπορούσε να είχε ύψος 115,8 μέτρα, αλλά δρυοκολάπτες κατέστρεψαν την κορυφή του. ΗΛΙΚΙΑ

old Tjikko
Αυτό το νορβηγικό έλατο που μεγαλώνει στην κορυφή του βουνού Fulufjället στη Σουηδία και πήρε το όνομα του, old Tjikko, από το όνομα του σκυλιού του καθηγητή Φυσικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Umea Leif Kullman, που το ανακάλυψε, παρόλο που μπορεί να μην του φαίνεται, είναι το γηραιότερο δέντρο της Γης. Οι εξετάσεις που έγιναν στη ρίζα του, αποκάλυψαν ότι είναι ένα δέντρο 9.550 χρονών. Όχι ακριβώς το "δεντράκι" που βλέπουμε, ο κορμός του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι μόνο μερικές εκατοντάδες χρόνια, αλλά το ...φυτό το οποίο έχει επιβιώσει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γεγονός που οφείλεται σε μια διαδικασία γνωστή ως layering (όταν ένας κλάδος έρχεται σε επαφή με το έδαφος, φυτρώνει μια νέα ρίζα), ή φυτική κλωνοποίηση (όταν ο κορμός πεθαίνει, αλλά το ριζικό σύστημα είναι ακόμα ζωντανό και μπορεί να φυτρώσει ένας νέος κορμός.  
Το συγκεκριμένο έλατο, ανακαλύφθηκε το 2004, και προέρχεται από ένα είδος που παραδοσιακά διακοσμεί τα Ευρωπαϊκά σπίτια κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, και είναι το είδος με τη μεγαλύτερη μακροζωία που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στον πλανήτη. Η ηλικία του δέντρου καθορίστηκε με άνθρακα-14 χρονολόγηση του ριζικού συστήματος, η οποία βρήκε τις ρίζες που χρονολογούνται από 375, 5.660, 9.000, και 9.550 χρόνια. Η χρονολόγηση με άνθρακα δεν είναι αρκετά ακριβής για να καθορίσει τον ακριβή χρόνο που το δέντρο φύτρωσε από σπόρο, αλλά δεδομένης της εκτιμώμενης ηλικίας το δέντρο υποτίθεται ότι έχει φυτρώσει περίπου το 7.550 π.Χ. Οι ερευνητές μάλιστα έχουν βρει ένα σύμπλεγμα περίπου 20 δέντρων ερυθρελάτης στην ίδια περιοχή, όλες άνω των 8.000 ετών. Η απίστευτη μακροβιότητα του φυτού προέρχεται πράγματι από το περίπλοκο σύστημα ριζών και την ικανότητα να κλωνοποιείται. Ενώ ο κορμός μπορεί να ζήσει μόνο περίπου 600 χρόνια, ένα νέο αναδύεται από την ίδια ρίζα, επιτρέποντάς του να αναπλάθεται συνεχώς. Για χιλιάδες χρόνια, το ψυχρό κλίμα της Τούνδρας κρατούσε το Tjikko σε μέγεθος θάμνου, παρόλα αυτά, με την υπερθέρμανση του πλανήτη τα τελευταία 100 χρόνια, ο θάμνος έχει εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο δέντρο που στέκεται περήφανο, έχοντας επιβιώσει τόσα άλλα, σε αυτή τη γη. Υπάρχει ένα μικρό μονοπάτι που οδηγεί προς το δέντρο. Ωστόσο, είναι χωρίς διακριτικά, αφού και οι φύλακες του πάρκου δεν θέλουν να ενθαρρύνουν τις μεγάλες ομάδες τουριστών να περιβάλλουν το δέντρο. Μια δωρεάν ξενάγηση μπορεί να οργανωθεί στην είσοδο (Naturum) ώστε οι τουρίστες να πάνε στο δέντρο.


Ελιά Βουβών Κισσάμου
Όταν μιλάμε όμως για αρχαία δέντρα δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στις ελιές της Κρήτης. Έτσι λοιπόν η ελιά αυτή θεωρείται η αρχαιότερη στον κόσμο και έχει ηλικία 3.000- 5.000 έτη και είναι ακόμα καρποφόρα! Το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχθεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) σαν «Μνημειακό» λόγω της ιδιαιτερότητας του σχήματος και της εξαιρετικής αισθητικής του ανάγλυφου του κορμού του. Το ελαιόδεντρο αυτό που βρίσκεται στην θέση Πάνω Βούβες του Δ.Δ. Βουβών του Δήμου Κολυμβαρίοι σε υψόμετρο 272 μ. είναι ποικιλίας Μαστοειδούς που τοπικά αποκαλείται Τσουνάτη εμβολιασμένη σε υποκείμενο Αγριελιάς.
Ο κορμός του δέντρου έχει εξαιρετικό ανάγλυφο με ιδιαίτερη αισθητική. Η επιφάνειά του, πραγματικό έργο γλυπτικής, παρουσιάζει διαφορά σχήματα που φαντάζουν με αλλόκοτες μορφές προσώπων και πραγμάτων! 
Το δέντρο έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο της Φύσης ενώ με κότινο από το δέντρο αυτό, που κόπηκε με ειδικές τελετές, στεφανώθηκε ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου ανδρών κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004. 
Ο κορμός του δέντρου σε ύψος 0,90 μ από το έδαφος έχει μέγιστη διάμετρο 3,70 μ και περίμετρο 8,10 μ. ενώ στην βάση του δέντρου έχει μέγιστη διάμετρο 4,53 μ. και περίμετρο 12,55 μ. 
Το δέντρο επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πολλοί Υπουργοί, Αξιωματούχοι και σημαντικοί Επιστήμονες ξένων χωρών.

Η Ελιά του Καβουσίου Ιεράπετρας
Το ελαιόδεντρο αυτό που μετράει περισσότερα από 3.000 χρόνια ζωής, έχει ανακηρυχθεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) σαν «Μνημειακό» λόγω των μεγάλων διαστάσεων του κορμού του, και λόγω της θέσης του κοντά στους αρχαίους οικισμούς «Βροντάς», «Κάστρο» και «Αζοριάς» της Υστερομινωικής ΙΙΙΓ έως Αρχαϊκής φάσης (1350-500 π.χ.) όπου έχουν ανευρεθεί διάφορα αγγεία και τέχνεργα έκθλιψης ελαιόκαρπου.
Το Ελαιόδεντρο αυτό που βρίσκεται στην θέση «Αζορια» στον δρόμο προς τον οικισμό Αύγο του Δ.Δ. Καβουσίου του Δήμου Ιεράπετρας σε υψόμετρο 252 μ., είναι ποικιλίας Μαστοειδούς που τοπικά αποκαλείται «Μουρατολιά» εμβολιασμένης σε υποκείμενο Αγριελιάς.
Ο κορμός του δέντρου σε ύψος 0,80 μ. από το έδαφος έχει μέγιστη διάμετρο 4,95 μ. και περίμετρο 14,20 μ. ενώ στην βάση του δέντρου έχει μέγιστη διάμετρο 7,10 μ. και περίμετρο 22,10 μ..
Το 2004 μετά από πρόταση κατοίκων της περιοχής και του Δήμου Ιεράπετρας αποφασίστηκε όπως η πρώτη νικήτρια του Μαραθωνίου Γυναικών στους Ολυμπιακούς αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004 στεφανωθεί με κότινο από το ελαιόδεντρο αυτό. Ο κότινος αυτός κόπηκε με ειδική τελετή στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Αρχών, της Εκκλησίας και πλήθος κατοίκων της περιοχής.
                      
Το δέντρο Μαθουσάλας είναι ηλικίας 4.841 ετών και βρίσκεται στα Λευκά όρη στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Το δέντρο Sarv-e-Abarkooh είναι περίπου 4.000 ετών και βρίσκεται στο Ιράν!


El Tata Alerce
Αυτό το αρχαίο δέντρο ηλικίας 3.800 ετών βρίσκεται στο Puerto Montt της Χιλής.

Jmon Sugi
Αυτό το δέντρο το συναντάμε στη Yakushima της Ιαπωνίας. Μερικοί επιστήμονες λένε ότι είναι ηλικίας 2.000 ετών αλλά κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι η ηλικία του υπερβαίνει τα 7.000 έτη!Πηγές: https://el.wikipedia.org
https://www.youtube.com
http://www.mentality10.com
http://www.paraxeno.com
http://hkoinoniamas.blogspot.gr
http://www.hitandrun.gr/
http://www.candianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα, χωρίς να προσβάλλετε.